Supernaine Tiia: -70 kg ja sära silmades!

6 minuti lugemine

Alustasin Tiia imelise muutuse kirja panemist selle aasta alguses ja lootsin avaldada meie neljandal aastapäeval, 2. veebruaril.

Ma ei jõudnud kirjutatud teksti avaldamiseni, sest 7 lehekülge sai täis ja palju oli veel kirja panemata.

Tol hetkel sain aru, et ma kirjutan Tiiast hoopis raamatut. Aga tähtajaks ma valmis ei saanud, mistõttu jäi juba kirjutatud tekst sinnapaika.

Nüüd aga otsustasin teha nii nagu ma ise inimestele soovitan: võta piisavalt väike tükk, hakka pihta ja saa ajas paremaks!

Selleks avaldasin siinsamas artiklis esmalt pealkirja ja esimese lõigu ning olen järjest juurde kirjutanud. Ja see täieneb veel, sest öelda on palju!

10 korrast saab varsti juba 5 aastat

Tiia kirjutas mulle 25. jaanuaril 2020 “Olen huvitatud personaaltrennist, et kuidagi jälle rajale saada.” Olen selliseid sõnumeid saanud nii enne kui ka pärast. Aastate jooksul mitte kümneid, vaid sadu.

Enamasti nendest ühelauselistest kirjadest õnneliku lõpuga lugusid ei tule. Tiiaga läks aga hoopis teisiti. Oi, kui suur rõõm on selle üle!

Aga see oleks olnud lausa eile. Nende aastate peale tagasi vaadates istun justkui kiirrongis ja vaatan aknast välja.

Ühest lausest ja esialgu kokku lepitud 10 kohtumisest saab peagi juba 5 aastat naeru ja pisaraid, õnneks rohkem siiski naerupisaraid. 🥰

Lõbus ka varem, ent raske suure keha pärast

Tiia varasematelt piltidelt vaatab vastu lõbus naine, kes armastab naerda ja lollitada.

Tausta teades igapäevane elu tegelikult nii naljakas ei olnud – Tiia tõmbas end koju 4. korrusele trepiaste trepiastme kaupa ja magas padi põlve all, sest puus valutas.

Tiia naudib elu, näpud püsti uusi asju proovides

Nagu näha armastab uus versioon Tiiast samuti naerda ja lollitada. Vaata pilte!

Ta paneb end proovile igasugustes ekstreemsetes oludes nagu lume- ja veelauasõit, taliujumine ning Vägilase jooks, kus tuleb ronida muda all ja vee peal.

Häda tegev puus on jäänud unustusse ja trepid tema sõbrad. Nii otsib Tiia võimalusi liikumiseks ja teeb iganädalaselt jõutrenni! Varsti saab seda kõike lausa 5 aastat!

Tiia on tegudes ja suhtumiselt noorem kui 10 aastat tagasi

Põnev on neid kõrvuti pandud pilte vaadata ja näha, kuidas mõnel juhul on vahe ju lausa 10 aastat, aga energia järgi hinnates on Tiia jäänud 10 aastat nooremaks!

Paljudel on hirm muutuda liiga palju! Kui sa aga vaatad Tiiat, siis hoopis palju asju on jäänud samaks!

Nii et sina otsustad, mida oma ellu valid! Kui mingi inimene või tegevus takistab sul oma elu ohjade haaramist, siis tuleb otsustada, mis on oluline!

Aga jah, kes võtab kaalust alla, näeb oluliselt noorem välja! Tiia on väga kena tõestus sellest!

Kes aga teeb jõutrenni ja sööb eeskujulikult valku, see mitte ainult ei peata lihaste ja luude hääbumist, vaid ehitab neid tugevamaks!

8 kuuga -33 kg ja kokku -70, säilitades juba 4 aastat

Enamik kaalulangetajatest võtavad eesmärgi täitmise järel 1 aasta jooksul kõik kilod uuesti tagasi.

Aga mitte Tiia. Ta on juba 4 aastat säilitanud. Ning tänapäeval ongi just kaalu säiitamise, mitte langetamise probleem.

Kas on lihtne säilitada? Kindlasti mitte. Sest toidutung on endiselt suur. Mul samuti. Me oleme mõlemad endised rasvunud. Ja meile meeldib süüa!

Küll aga on meil piisavalt infot ja just kõige väärtuslikum – rikkalikult kogemusi.

Et kujundada oma kodu kui keskkonda nii, et me ei sööks üle. Kas see alati kenasti välja tuleb? Kindlasti mitte. Aga ka see on õppimise koht. Mis juhtus, kuidas saab paremini?

Kehakaal nagu Ameerika mäed, pidevalt üles-alla, aga nüüd püsib

Tiia elu on olnud nagu Ameerika mägedel. Nii ütleb ta tavaliselt ise. Ülaltoodud graafikut vaadates saab nõustuda. Ta on terve elu, lausa alustades lapsepõlvest liigsete kilodega võidelnud.

Kuid alates 54-eluaastast on ta võtnud suuna olla võimalikult informeeritud, mõelda kaasa ja kogeda. Just viimane on väga oluline, sest info ilma kogemusi saamata ja pidevalt õppimata ei maksa midagi.

Ja kuigi pärast maovähendusoperatsiooni suutis ta rohkelt kilosid maha võtta, tuli suur hulk kiirelt ka tagasi. Tiia ei soovinud jälle algusesse minna. Siis aga tuli Tiia minu juurde õppima ja kogema.

Tiia jagab hea meelega oma lugu ja kogemusi ka avalikult

ERRi saate “Siin me oleme” rasvumise episoodis rääkis Tiia kogu Eesti rahvale, mida ja kuidas ta on saavutanud ning mil moel seda kõike säilitab. Enamik võtavad ju aasta jooksul kõik kilod tagasi.

Saate esmaettekandest on möödas küll juba 2 aastat, aga rõõmud ja mured on samad. Peamised terve ja aktiivse elustiili koostisosad on järjepidevus ja keskkonna kujundamine.

Esimeses Tervisekassa podcastis oli just Tiia

Tervisekassal on Spotifys nüüd juba 49 episoodi erinevatel teemadel, aga esimene teema oli just kehakaalust ja toitumisest. Kuupäeva vaadates oli üllatus suur – ka sellest intervjuust on möödas 2 aastat!

Oma lugu jagas supernaine Tiia (selle nime pani Jānis, kes on ise ka juba 20 kg 10 kuuga maha söönud ja liikunud).

Aga mis on ühist Tiia Tammikul ja Conor McGregoril?

Okei, alustame erinevustest. Üks on bussijuht, teine vabavõitleja. Üks on 59-aastane naine, teine 36-aastane mees. Üks on väärt 200 miljonit tahtejõudu ja teine 200 miljonit dollarit.

Aga mõlemad on järjepidevad. Samal ajal, kui paljud nendevanused leiavad erinevaid põhjuseid, miks mitte oma keha liigutada, siis nemad leiavad lahendusi, et jääda tugevaks või saada veel tugevamaks.

Mõlemal oli vasak jalg kipsis, aga hantlid ikkagi käes. Kui Tiiale viisin hantlid koju ja õpetasin nendega harjutused selgeks, siis Conor oli nii isepäine, et mind appi ei palganud.

Leia lahendusi, kuidas saab!

Tartu Ülikoolis täiendkoolitusel käies ütles Kelly Sildarut põlveoperatsiooni järel abistanud füsioterapeut, et kui alakeha on rivist väljas, treeni ülakeha. Ja vastupidi.

Mida ma aga tihti näen “Ups, lõin varba ära, ma ei saa teha!”, “Väljas on vihmane, ei saa!”, “Õues on liiga palav, ei saa!”, “Tööl on kiired asjad, ei saa!”, “Laste eest peab hoolitsema, ei saa!”.

Jah, see kõik võib teha lahenduste leidmist keerulisemaks, aga kõik on võimalik! Olen näinud kõrvalt väikeste lastega emasid jooksmas ja jõutrennis käimas koos mõneaastastega, läbi vihma inimesi jõusaali jooksmas, töö juures ajalisi piire kehtestamas jne.

Pideva “ei saa” suhtumisele on vastuseks “Ups, aga siis läheb sul tulemustega ka kauem aega!” (Kui need üldse tulevad)

Tiia on küll üks vähestest, kes on alati kohal, kui kokku lepitud! Ta on lausa varem kohal!

Tiia käib kipsis jala ja käega ka jõusaalis (ja taliujumas)

Meie koostööperioodil on Tiial olnud rivist väljas nii käsi kui ka kaks korda jalg. Iga jama on kestnud mitmeid kuid!

Aga ta on alati jätkanud järjepidevalt oma keha eest hoolitsemist! Isegi postitantsu ei jätnud oma kipskäega tulemata! Tegi kaasa nii palju kui sai! 🙂

No ja vaata seda taliujumise pilti! Tavaliselt oleme küll meres, aga sel korral lasin tünni 2-kraadist merevett täis, et olla ikka tiimiga koos. Tiial prügikott ümber kipsi ja külitab külmas vees! Vot see on tase!

Näen liiga tihti olukordi, kus otsitakse võimalusi, kuidas ei saa. Nii ei saa inimene ka tulemusi. Ja on õnnetu. Aga kui värskendav on näha, kuidas inimene otsib lahendusi!

Märka oma mõtteid, kirjuta esialgu isegi üles!

Siit ka üks nipp. Õpi märkama oma mõtteid ja keskkonda seoses trenni ja toitumisega. Kui sul tekib mõte, ei pea see ju realiseeruma. Pane kirja päeva jooksul tekkinud negatiivsed ja positiivsed mõtted.

“Mul tekkis mõte, et ostaks selle paki küpsiseid, need ju soodushinnaga! Aa, ma saan aru, kaupmees tahab mind ostma meelitada! Ma võiksin neid osta, aga ma ei tee seda, sest koju jõudes söön need kõik korraga ära. Aga siis ületan päevase kaloraaži, see ei vii mind eesmärgile lähemale. Mul on oma siht olla tervem ja selleks on vaja kaotada 30 kg, ma parem teen kodus endale ühe mõnusa valgurikka toidu köögiviljadega ja söön proteiinipudingu magustoiduks”

vs

“Ma tahan neid küpsiseid. Aga ei, ma ei osta. Ma ei või seda teha! Kui ma seda teen, olen paha. Ja ma jään igavesti paksuks. Ma ei saa hakkama”

Võrdle nende lausete tonaalsust. Mida rohkem sa endale keelad, sõnastades selle negatiivselt, seda rohkem nurka sa end surud, kuni siis plahvatad ja sööd mõne aja pärast ära 10 pakki küpsiseid! Korraga!

Aga see kõik ei pea kohe välja tulema. Ole järjepidev! Leia lahendusi!

Talis Tobreluts