Inspiratsioon: 74-aastane Viktor teeb jõutrenni ja sööb rohkelt valku

4 minuti lugemine

Kui mulle kirjutatakse “Ostsin Stebby kaudu pileti, mis edasi?”, siis ei tea ma kunagi, kes uksest sisse astub. Sel korral kujunes kohtumine tõeliseks inspiratsiooniallikaks.

Mis on ka põhjuseks, miks ma kirjutan üldse esimest korda 1-tunnisest kohtumisest. Ja veel nii põhjalikult! Sest Viktoril oli, millega üllatada.

Arsti diagnoos ei meeldinud, Viktor valis liikumise

Minu juurde tuli Viktor enesekindlalt kahel jalal. Pisut rohkem kui aasta tagasi oli härral aga puusaoperatsioon. Sinna oli ta läinud karkudel.

Ning arst oli öelnud, et liiges võidakse küll vahetada, aga kargud jäävad Viktori abimeesteks lõpuni välja.

See mehele ei meeldinud, ta hakkas end regulaarselt liigutama!

Iga päev siserattal ja jõuharjutused

Pärast operatsiooni hakkas Viktor siserattal sõitma ja jõuharjutusi tegema. Iga päev! Nii 30 minutit. Nädala peale koguneb tal ju nõnda lausa 3,5 tundi liikumist!

“Kui vahele jätta, siis on jälle raske alustada, nii et ma parem teen iga päev,” rõhutas Viktor.

Juba kõik see lõi pahviks! Kui ma küsisin, miks ta Stebby kaudu minu treeningpaketi valis, vastas mees, et soovib oma jõuharjutusi mitmekesisemaks muuta! Vau, nii selge ja konkreetne siht!

Mida vanem, seda rohkem valku keha vajab!

Valgud on vajalikud lihaste ja teiste kudede ehitamiseks, aga varusid kehas pole, mistõttu tuleb neid iga päev sisse süüa.

Aga et vananemisprotsess kiireneb alates 30. eluaastast iga kümnendiga üha enam, siis järjest olulisemaks muutub ka valkude tarbimine

Kuna ma olen harjunud, et inimesed ei tea alguses valkudest väga midagi, siis hakkasin Viktorilt pika sissejuhatusega uurima, millised on tema teadmised sel teemal.

“Jah, 1,2 grammi kilogrammi kehakaalu kohta!”

“Mulle meenub üks välismaa artikkel, mille pealkiri oli, et sinu vanavanemad vajavad ka rohkem valku kui sina. Viktor, kas sul on aimu, palju sinu keha valku päevas vajab?” küsisin mina.

Ning Viktor vastas “Jah, 1,2 grammi kilogrammi kehakaalu kohta!” Mida?! 100% õige vastus! Ma olen aastate jooksul kohtunud sadade inimestega, aga ei mäleta esimesel kohtumisel nii täpseid teadmiseid valkudest.

Ma muidugi lisasin, et see on eakale minimaalne päevane valgukogus. Viktor teatas, et ta püüab ikka selle koguse täis süüa ja küsis minu soovitusi, mida tarbida.

Sain talle pärast kohtumist saata oma värske artikli, kus tutvustan oma lemmik valguallikaid.

Kätekõverdused ja kükid polnud mingi probleem!

Meil oli vaid tund aega ja olime niigi alguses rääkinud Viktori praegusest treeningplaanist, põhjustest regulaarselt keha liigutada ja valkudest. Aga harjutused vajasid ka tegemist! Kähku jõurihm toru külge ja läks!

Koheselt nägin, et ta teeb kõikvõimalikke harjutusi nagu kätekõverdused ja seljatõmbed väga kenasti keha kontrollides, õige tehnikaga.

No ja siis veel kükid!

Isegi opereeritud poolega suutis ta teha ühe jalaga kükke, neid küll vähem kordusi, aga siiski tegi, hoides muidugi samal ajal jõurihmadega tasakaalu ja toetades aeg-ajalt kergelt tagumise jala varvast maha.

Ma ei pannud teda muidugi kohe ühe jalaga kükke tegema. Teadsin, et ta on kodus pingile kükkimisi teinud ja kohapeal proovisime ka jõurihmaga kaks jalga maas kükke, aga need oli talle liiga kerged.

Viktor oli esmapilgul küll kükkide osas skeptiline, aga hiljem ütles “Ma ei arvanudki, et suudan!”

Sellel pildil tugevdab Viktor mängleva kergusega biitsepsit. Ainus pilt, mille ma suures õhinas jõudsin endale mälestuseks teha.

Ja siis tuli tõeline pauk!

Ma tahan tihti inimesest rohkem teada, et saaksin talle võimalikult kasulik olla. Tund aega sulab kätte ära!

Aga harjutuste vahepeal sain võimaluse küsida, kui vana härra on. Lihtsalt huvi pärast.

“Mis sa pakud?” küsis Viktor muiates. Ma vastasin, et küllap kusagil 60. “Olen 74,” vastas Viktor enesekindlalt.

Mulle jõuavad poole nooremad inimesed kontorilaua tagant ja on Viktorist oluliselt nõrgemad.

Pealegi, jõurihmaga harjutused on alguses veel raskemad, sest keha tuleb rohkem stabiliseerida kui istudes kaablisüsteemiga samaväärset harjutust tehes.

Järjepidevus on oluline!

Mida Viktori sitkus näitab? Et kunagi pole hilja alustada.

Aga kes varem alustab, on ka varem tugevam, tervem, enesekindlam! Ning ehk pääseb ka puusaoperatsioonist. Sest jõutreening tugevdab lisaks lihastele ka liigeseid ja luid.

Ja et järjepidevus on oluline! Ta teeb iga päev pool tundi keha heaks, arendades nii vastupidavust kui ka jõudu. Veel kord: see teeb hämmastavad 3,5 tundi nädalas keha heaks!

Enamasti käivad inimesed mul regulaarselt saalis 1-2 tundi nädalas ja kui nad iseseisvalt rohkem ei tee, siis panustavadki vähem kui Viktor. Sellest ka tihti aeglasem areng.

Kuid 1-2 tundi nädalas on ka juba väga hea tulemus! Samas rohkem tehes saab ka rohkem kasu! Nii et ma alati julgustan rohkem tegema. Eriti, kui ühel hetkel soovitakse täiesti iseseisvalt lendama hakata.

Viktori tagasiside on justkui nagu varajane jõulukink, suur tunnustus!

Sellele polegi midagi lisada, mul on väga hea meel! Aitäh, Viktor!

Viktor kohtus 50 aastat noorema elustiilihäkkeriga

Pärast Viktorit tuli saali Andri, kellega olen teinud koostööd üle 3 aasta ja kes on sel perioodil kaotanud 74 kg. Ei mingeid operatsioone ega imeravimeid, vaid järjepidev nutikas toitumine ja treening.

Taipasin, et Andri on Viktorist lausa 50 aastat noorem. Nii ma siis neid tutvustasin ja naljatlesin “Vaata, Andri, sa ju oled ka 50 aasta pärast vähemalt sama tugev nagu Viktor?!”. Andri naeratas ja nõustus.

Kuidas tegelikult läheb, seda näeme aastal 2074! 🙂 Täna on Viktor ja Andri suurepärased eeskujud!

Talis Tobreluts