Kaalulangus tootevahetuse abil

4 minuti lugemine

Keskmiselt on täiskasvanu nädalane energiavajadus 14 000 kalorit. Tulemuseks: ei võta alla ega juurde.

Kes aga tahab kaalulangust tempoga -0,5 kg nädalas, see peab tarbima 14 000 – 3500 = 11 500 kalorit nädalas. Trennikalorid jäta esialgu boonuseks.

Keskmiselt teeb see siis 1500 kalorit päevas. Et kaloreid kokku hoida, ei pea hakkama nurgas nukrutsema ja porgandit närima. Esimene soovitus on vahetada välja nii palju tooteid kui vähegi võimalik.

Nii saad süüa sama koguse, aga vähem kaloreid. Tihti tähendab see ka kvaliteetsemat toorainet.

Siin on vaid mõned näited võimalikest vahetustest. Sina aga püüa leida oma lemmikutele paremad alternatiivid.

Vii oma toitumine tasakaalu

Et kõht saaks täis ja püsiks kauem täis, söö rohkelt köögivilju. Need annavad nii mahtu kui ka kiudaineid, aga ka kehale vajalikke vitamiine ja mineraale. Samuti on oluline süüa umbes 200 grammi puuvilju ja marju.

Valku on soovitus süüa minimaalselt 0,8, aga ideaalis 1,6 grammi kilogrammi kehakaalu kohta. Nii et kuhugi vahemikku võiks su päevane valgukogus jääda.

Praktikas on aga nii, et mida lähemal ülemisele piirile, seda kauem kõht täis püsib ja seda vähem on kõikvõimalikke isusid.

Rasvasid on soovitus süüa samuti umbes 0,8 grammi kilogrammi kehakaalu kohta. Enamus ehk 2/3 rasvadest on mõistlik tarbida taimsetest allikatest, näiteks avokaadost, pähklitest, oliiviõlist.

Süsivesikutele jääb siis ülejäänud kaloraaž. Tänapäeva enamjaolt istuva eluviisiga inimeste jaoks ei ole süsivesikut nii olulised, seega jäävad prioirteetsuselt kolmandale kohale.

Päevast kalorikulu on mõistlik jälgida mõne äpiga, minu lemmik on MyFitnessPal. See on küll enamjaolt tasuline, aga üks väga palju abistav funktsionaalsus – triipkoodi skaneerimine – on küll vaid tasulises versioonis. Samas see aastatasu päevade peale ära jagada mugavuse nimel ei tohiks ka olla suur asi.

Talis Tobreluts