Miks ma soovitan süüa McDonaldsis?

4 minuti lugemine

Sest aasta räppartistil ja Eesti seksikaimal mehel villemdrillemil on McDonaldsis omanimeline eine.

Või siis hoopis seetõttu, et nad näitavad välja kalorid ja toitained nagu näiteks valgud, mida vajab keha erinevateks ehitusprotsessideks (kehas tagavara puudub) ja mis aitab kõhtu kauem täis hoida.

Toidukohad näidaku toitumisalane teave ja koostisosad välja!

Ehk et McDonaldsis või üldse toidukohtades, kes näitavad ausalt välja toitumisalase teabe, on julgem käia. Eriti nendel, kes on teadlikumad ja soovivad liigsest keharasvast lahti saada.

Või hoopis on neil eesmärk ehitada tugevam keha, milleks on samuti oluline arvestada päevaseid kaloreid ja valku, aga ka rasvasid ja süsivesikuid.

Kahjuks pole selliseid toidukohti just liiga palju, kes näitaksid välja koostisosad ja toitumisalase teabe. Nii nagu sa lähed toidupoodi ja saad sealt pitsa, kus on info peal.

Kui aga tellid pitsa koju, siis pole keegi kohustatud sulle mingit infot andma. Võid teha eksperimendi ja küsida restoranist.

Huviga soovin teada, mida nad vastavad. Võid mulle kirjutada, kui kogemuse kätte saad!

Villemdrillem teeb regulaarselt jõutrenni

Hakkasin kirjutama artiklit McDonaldsis söömisest ja soovisin lisada vaid ühe lause villemdrillemist, selle esimese (pooleldi naljaga), aga siis tema tiitleid guugeldades sattusin ajakirjas “Anne & Stiil” avaldatud loole, kus on lausa kullasadu!

Esimene lause oli “Ma ei suuda trennita” ja no siis lausa peab edasi lugema, mis värk on?! Artikli toimetajalt väga hea töö sellise konksu näol!

Igatahes, olen villemdrillemit näinud regulaarselt jõusaalis ja ühe korra padelit mängimas (löökide järgi vaadates polnud see kindlasti tema esimene kord).

Olen tihti mõelnud “Väga lahe, kiire elutempoga kuulus artist võtab aega, et treenida mitmekesiselt, arendades nii jõudu kui ka vastupidavust” Tal võiks olla miljon vabandust, miks ta seda teha ei saa, aga liikumine on tema elu normaalne osa.

Siiski ei olnud ma siiani kursis, mis põhjustel ta seda kõike teeb. (Täpselt selle lause kirjutamise hetkel panin Spotifyst villemdrillemi käima)

Huvi liikumise vastu pärineb lapsepõlvest

Ja siis artikli esimene lõik plahvatas “Väiksest peale olen käinud kergejõustikus, tennises, jalgpalli tagunud kümme aastat. Mu vanemad olid sõudjad ja kuidagi loomulikult juhtisid mind spordiga tegelema. Kunagi soovin sama ka enda järelkasvule.”

Oota, mida ma just lugesin?! 23-aastane räppar on nii intelligentne?! Vanematele suur kiitus!

Täpselt! Nii asi käibki!

Seda kinnitavad arstid, psühholoogid, teadlased – kui lapse jaoks muutub esimestest eluaastatest alates normaalsuseks keha liigutada ja süüa tervislikult, siis ei pea tõenäoliselt hiljem hakkama tagajärgedega tegelema.

Olgu selleks siis liigne kehakaal ja kõik sellega seonduv või vaimse tervise probleemid.

Villemdrillem kutsub inimesi mitte sportima, vaid liigutama

“Naljakas on kõrvalt kuulata nõuannet, et kui sul on raske aeg, tee sporti, saad mõtted puhtaks. Aga tegelikult ongi nii. Sõna „sport“ on kuidagi puine, ütleksin „liikumine“. Liigu!”

Täpselt nii soovitab ka minu üks lemmikuid teadlasi – spordibioloogia professor Kristjan Port, kes kutsub tihti inimesi justnimelt keha liigutama. Ja lisab, et sõna “sport” võib inimesi ära hirmutada. Olen väga nõus!

“Eks trenni eesmärk on hea välimus, aga selle taga on ka palju muud: mentaalne pool ja tervislik sisekliima.” ütleb ka villemdrillem.

Kommentaariks, et mida noorem on inimene, seda rohkem on oluline välimus. Ka adekvaatne eesmärk, kui sellega kaasneb tasakaalus kehakuvand.

Küll, mida rohkem ajas edasi, seda rohkem muutub olulisemaks justnimelt tervis! Sest tugev ja vastupidav annab võimaluse tegeleda hobidega ning nautide elu koos lähedastega.

Kena välimus, sest sportlikud inimesed näevad ka nooremad välja, on järjepideva keha mitmekülgse liigutamise tulemus.

Glamuuri taga on aga distsipliin ja koolikiusamine

“Mul on alati olnud kehaga mingi kompleks, võib-olla sellepärast, et koolis keegi paar-kolm korda ütles mulle „paks“.” tunnistas villemdrillem.

Mul on hea meel, et villemdrillem teadvustab oma deemoneid ja julgeb nendest avalikult rääkida. Võib arvata, et see näitab, kuidas ta on need asjad enda jaoks selgeks mõelnud.

Aga nüüd lõpuks artikli pealkirja juurde tagasi. Ma püüan oma mentiidele ka iganädalaselt sisendada, et kaalulangetaja ei pea kusagil nurgas kapsalehte närima ja hullult trenni tegema.

Elu tuleb nautida ka!

Võib käia McDonaldsis või kus iganes rasvaseid ja süsivesikuterikkaid toite söömas. Ja seda kasvõi iga päev, saavutades ette antud kalorite, valkude ja kiudainete eesmärgi.

Praktikas lihtsalt sellisel juhul menüüst liiga palju toite valida ei saa, sest need on väga energiatihedad. Eesmärgini jõuab ja saavutatud edu säilitab see, kes tunnistab kalorite olemasolu, sööb nutikamalt ja liigub teadlikumalt.

Ning samal ajal lepib sellega, et kaalust alla saamisel ja hiljem kaalu säilitamisel väga suuri erinevusi pole. Tegelikult ongi vaid üks vahe – kaloreid saab säilitaja süüa rohkem kui langetaja.

villemdrillemi eine sisaldab:
446 kalorit ja 26 g valku – kahekordne juustuburger
330 kalorit ja 3,9 g valku – keskmised friikartulid
213 kalorit ja 0 g valku – suur Coca-Cola
176 kalorit ja 11 g valku – Chicken McNuggets (4 tk)
50 kalorit ja 0,5 g valku – magushapu kaste
107 kalorit ja 0,1 valku – hapukoorekaste
1322 kalorit ja 41,5 g valku – kokku

Et villemdrillem jätab vahelduva paastumisega ühe toidukorra vahele, siis seda enam võib olla tema ühe toidukorra kaloraaž. Harvardi meditsiinikooli artiklis soovitatakse vahelduvat paastumist koos jõutrenniga, et säilitada lihaseid, mis aitavad elus hakkama saada, energiat kulutada puhkeolekus ja veresuhkru taset kontrollida.

Lisaks on teada, et vahelduv paastumine ei sobi nendele inimestele, kel on soovitav süüa regulaarselt: näiteks lapsed, rasedad, diabeedikud.

No ja otseloomulikult on villemdrillem pikka kasvu ja väga sportlik, nii et tema päevane vajadus on ka oluliselt kõrgem kui paljudel teistel.

Olen teinud koostööd ühe väikese naisega, kes soovis oma kõhurasvast lahti saada, ja tema kaloraaž kaalulangetustempoga -0,5 kg nädalas oligi umbes 1300 kalorit.

Mulle endale meeldib süüa tihedamini ja seetõttu ma nii kõrge kaloraažiga toidukordi endale liiga tihti ei luba.

Küll aga ma vahetaksin villemdrillemi eines tavakoola zero vastu ja jätaksin kastmed ära, mille tulemusena säästaksin pea 400 kalorit kehakrediiti.

Meeldetuletuseks:
2000 kalorit – kaalu säilitamiseks vajalik kaloraaž keskmisel täiskasvanul (villemdrillemi eine mahub ära küll ju)
1500 kalorit – kaalulangetuseks vajalik kaloraaž keskmisel täiskasvanul (Samuti mahub villemdrillemi eine ära ja jääb veel 178 kalorit üle. Kui nali välja jätta, siis see on ikka väga väike varu)
-3500 kalorit nädalas = -0,5 kg nädalas

Aga kõik need numbrid tuleb prognoosida igale inimesele eraldi. Ja hakata ajas jälgima erinevaid objektiivseid kriteeriume nagu näiteks muutused kehakaalus, rasvaprotsendis, lihasprotsendis, riietuses, enne ja pärast pildil. Väga oluline on ka inimese enesetunne, energiatase, soov liikuda eesmärgi suunas.

INTIIMNE KAADER | Räppar villemdrillem vigastusest: arstid õmblesid kõik kokku ja panid mu põlve sisse kellegi Achilleuse kõõluse
Should you try intermittent fasting for weight loss?

Talis Tobreluts